Allt om allergi header
Astma- och Allergiförbundets logga

Olika djur

Grön legan Ödla

En ödla kräver mindre uppmärksamhet än till exempel en katt eller en hund. Man behöver inte gå ut med den och man har den i ett terrarium om man inte känner att man har tid att hålla på med den just då. En del ödlesorter som till exempel skäggagam och leopardgecko kan bli väldigt tama och hanterbara.

Ödlor är växelvarma, det betyder att de inte själva kan tillverka den kroppstemperatur som behövs för att ämnesomsättningen ska fungera. Ödlan behöver därför terrarium med värmelampor och UV-strålning. Ödlor äter insekter, som till exempel syrsor, mjölmask, zoophobalarver, daggmask och maggot. Vissa arter tar möss. Det finns även växtätande arter som till exempel grön leguan. Växtätande arter utfordras varje dag, medan de som äter insekter utfordras ca 2-3 ggr/vecka.

Axelot, är en undervattenssalamander som byter skepnad vid olika tempraturer Axelot, är en undervattenssalamander som byter skepnad vid olika tempraturer


Fisk

Ett akvarium är vackert att se på och det går att lämna under en kortare period förutsatt att allting fungerar. Det går att köpa foder som räcker i 10-14 dagar eller en foderautomat.

För att få en bra balans i akvariet mellan fiskar och växter ska man ha minst ett 60 liters akvarium. Vattnet bör hålla cirka 25 grader och för att det ska hålla rätt temperatur installerar man en termostatstyrd doppvärmare. Man behöver också ett vattenberedningspreparat och ett lysrör för att kunna få cirka 12 timmars regelbunden belysning.

Det finns personer med allergi som får allergiska reaktioner av fiskmaten.
Koj-karpar och guldfiskar Koj-karpar och guldfiskar Scalare


Majsorm Orm

En orm äter väldigt sällan. Det kan röra sig om en gång i veckan eller varannan vecka. Det betyder att det är väldigt lätt att hålla rent efter ormen eftersom den bara bajsar en gång sen den har ätit. En orm är inget keldjur, men kan lära sig hanteras av människor. Mellan mattillfällena vill den ha rent vatten, men om man vill åka bort kan man låta den som vattnar blommorna ge ormen färskt vatten och då kan man vara borta perioden som finns mellan ormens måltider.

Ormar är växelvarma, det betyder att de inte själva kan tillverka den kroppstemperatur som behövs för att ämnesomsättningen ska fungera. Ormen behöver därför terrarium med värmelampor och UV-strålning. Man ska vara medveten om att en orm är ett rovdjur. Den äter möss, råttor och liknande små däggdjur. Ormen tar levande byten, men de flesta ormar går att tränas för att ta döda bytesdjur, vilket är något man rekommenderar från zooaffären, av humana skäl.

För personer med allergi ska man naturligtvis tänka på att det som ormen äter är ett pälsdjur. Fundera en extra gång över vad det betyder och tänk efter så att du kan hantera ormens mat på ett bra sätt och inte har några moraliska problem med att köpa mat till ormen.Grekisk landsköldpadda Sköldpadda

En sköldpadda är personlig. Den kan komma fram och tigga mat vid matbordet och den är lätt att prägla på en person. En sköldpadda ser och förstår mycket mer än man tror, den vet vem som kommer med mat och den gillar även att bli kliad.

Trekölssköldpadda Det finns både vatten och landsköldpaddor. En vattensköldpadda kräver mycket mera arbete och det är jobbigare att göra rent efter den. Beroende på hur stor den är, vill den ibland ha akvarium på 300 l och det blir mycket att göra rent och mycket vatten att byta. En landsköldpadda är lite dyrare i inköp, men den är mer lättskött och folk är därför i längden nöjdare med en landsköldpadda än med en vattensköldpadda.

En sköldpadda behöver möjlighet att sola sig. Den varma delen i terrariet bör ligga på 30-35 grader, medan den svala delen bör ligga kring 22 grader. Under natten är det bra om temperaturen sjunker till 18 grader. Sköldpaddan behöver också UV-ljus. Vissa arter av sköldpaddor går i dvala. En tamsköldpadda kan vara i dvala i 4-5 månader per år, gärna med början i november. Sköldpaddan är vegetarian och vill ha grönsaker och frukt. Den vill också ha kosttillskott och den vill bli badad ca två ggr/vecka (gäller för landsköldpadda).

Reptiler bär ofta salmonellabakterier i sin tarmkanal, men det är ingen fara för djurets hälsa. Man ska vara försiktig med att reptilernas salmonella sprider sig till människan. Ha därför en separat plats där du rengör och desinficerar terrariet och gör det inte i köket där du lagar din egen mat. Smittorisken är störst hos vattensköldpaddor, så använd handskar och var försiktig. Väsande kackerlacka

Man säljer även många kackerlackor som husdjur. Den väsande kackerlackan är populär och många människor köper en hona och en hane i hopp om att de ska para sig. Kackerlackan överlever inte utanför terrariet, så det är ingen risk att den sprider sig om en skulle smita.
Andra exempel på djur man kan köpa som sällskapsdjur:

Eremitkräfta Fågelspindel